MVC 4.0 Yazı Dizisi – Bölüm 3 – Şablonları ve Klasörleri Tanıyalım


Yıllardır Yazılım sektörüne yönelik geliştirdiği teknolojiler ile daima az kod ile çok iş yapabilmeyi benimsemiş olan Microsoft firması ASP.Net MVC’nin Visual Studio IDE si içerisinde kullanımında da bizlere şablon seçimine göre hazır proje şemaları sunarak bu huyundan vazgeçmemiştir.

Bir ASP.Net MVC projesi açmak istediğimizde ASP.Net projelerinden farklı olarak seçim yapabileceğimiz şablonlara ait aşağıdaki pencere ile karşılaşmaktayız.

mvc4bolum3_1

Bu pencerede bulunan şablonlardan;

Empty şablonu içerisinde sadece Model – View – Controller klasörleri ile ASP.Net MVC projesinin çalışma yapısını oluşturan App_Start klasörü ve Veritabanı dosyalarının barındırıldığı App_Data klasörlerinin oluşturulduğu bir proje başlatır.

Basic şablonu Empty şablonuna ek olarak içerisinde css, resim vb.. dosyaların bulunduğu Content klasörü ile içerisinde Javascript dosyalarının bulunduğu Scripts klasörünün oluşturulduğu bir proje başlatır.

Internet Application şablonu içerisinde ASP.Net MVC için başlangıç seviyesinde birçok kodu ve yapıyı barındıran ve bunları basit bir ASP.Net MVC projesi içerisinde birleştiren bir proje başlatır.

Intranet Application şablonu Internet Application şablonu ile aynı özelliklere sahip olan fakat kullanıcı giriş işlemleri için Windows Authentication yapısını kullanan bir proje başlatır.

Mobile Application şablonu cep telefonu veya tablet gibi mobil sistemler üzerinde çalışacak web uygulamalarını geliştirmek için bir proje başlatır. Bu projenin Internet Application projesinden farkı Content klasörü içerisinde bulunan css dosyaları ve resim dosyalarının mobil sisteme göre düzenlenmiş olmasıdır.

Web API şablonu içerisinde uygulamamızda kullanabileceğimiz HTTP servisleri ve API uygulama yapısını projemiz içerisine entegre edebilmemizi sağlayan araçları barındıran bir proje başlatır.

Single Page Application şablonu tek bir sayfa üzerinden sayfa refresh olmadan işlemlerin yürütüldüğü örnek bir proje başlatır. Bu proje içerisinde sayfanın refresh olmadan işlemleri yapabilmesi için bol miktarda javascript tekniği ve Jquery kullanılmıştır.

Facebook Application şablonu facebook üzerine uygulama geliştirmek için gerekli entegrasyonu sağlanmış örnek bir proje başlatır.

ASP.Net MVC proje şablonlarını inceledikten sonra bir proje içerisinde barındırılan klasörlerimizi de tanıyalım.

App_Data klasörü uygulamamıza ait veritabanı dosyasını barındıran klasördür.

App_Start klasörü uygulamamıza ait çeşitli yapısal ayarların işlenmesini sağlayan sınıfları barındıran ve uygulamamızın denetim masası denilebilecek klasördür.

Content klasörü uygulamamıza ait css dosyaları ve resimler gibi içerikleri barındıran klasördür.

Controllers klasörü kullanıcıdan gelen istekleri işleme ve Model üzerinde bulunan verilerin işlenmesi gibi işlemleri gerçekleştiren yapısal kodların ve actionların bulunduğu sınıfları barındıran klasördür.

Models klasörü uygulamamıza ait verilerin işlenmesi ve controller tarafına aktarılmasını sağlayan yapısal kodları ve sınıfları barındıran klasördür.

Scripts klasörü uygulamamıza ait Javascript dosyalarını barındıran klasördür.

Views klasörü uygulamamıza ait kullanıcı tarafından görüntülenecek arayüzleri barındıran klasördür.

Bu makalemizde ASP.Net MVC projesine ait şablonları ve bir ASP.Net MVC projesinde bulunan klasörlerin barındırdığı dosyaları inceledik. Bir sonraki makalemizde Controller ve View etkileşimini inceleyerek ViewBag kullanımını göreceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.